Добре дошли на нашата страница

Ние се развиваме благодарение на мечтите.
Всички велики хора са били мечтатели.
Някои от нас позволяват на мечтите си да умрат, обаче други внимателно култивират своите мечти, защитават ги и ги съхраняват в неблагоприятните времена до тогава, докато неизбежно настъпят ясни и слънчеви дни.
Автор: Byдpo Уилcън
Да бъдем заедно мечтатели!

събота, 9 февруари 2008 г.

Как да започна електронен бизнес?

Започнете с това, от което разбирате!

Автор: Боб Кортез
Источник: http://www.families-first.com/homebiz/index.htm

Дълго време, работейки като консултант по въпросите на домашния бизнес съм получавал въпроси от сорта: "Много ми се иска да започна собствен домашен бизнес, но не знам с какво да стартирам". Ако трябва да отговорим накратко на този въпрос, отговорът ще бъде следният - започнете с това, което знаете.


За използване на натрупаните у вас знания, като отправна точка за малък бизнес, съществуват няколко основателни причини:

  1. Ако имате натрупани знания, вместо да се обучавате, по-добре е чрез използването им да започнете веднага бизнес.
  2. Ако знаете в дадена сфера достатъчно много, това означава, че тази сфера ви харесва. Осъществяването на домашен бизнес предполага дълга и упорита работа, даже и жертви в името на благополучието. Много по-лесно е всичко това да се случи, когато се занимавате с любими за вас дейности.
  3. Да продавате нещо, което познавате отлично е много по-лесно и успешно занимание отколкото, ако нищо не сте продавали и нямате никакви навици в тази сфера.

INTERNET предоставя уникални възможности за извършване на собствен малък бизнес на всички и на всеки. Освен това Интернет позволява да обхванете един неизмеримо голям пазар за вашите стоки и услуги, информация и т.н. при това на по-ниска цена, защото съпътстващите разходи за бизнеса ви в т.ч. и разходите за реклама в мрежата са значително по-малки, отколкото при традиционния начин на водене на бизнеса.


Към казаното следва да добавим и факта, че световната мрежа се развива стремително. Тя ви предоставя и всевъзможни инструменти за управление на бизнеса ви при това моментално, а често и напълно безплатно.

Казано по образно да си представим, че сте намерили "добрия чичо от Америка", който ви е предоставил безвъзмездно магазин (хостинг), денонощно работещ персонал (сайт, електронна поща, системи за автоматизиран електронен маркетинг и т.н.) и огромно количество рекламни възможности при това - напълно безплатно. Не е ли прекрасно всичко това? Единственото, което трябва да направите е да се появите на пазара със собствена и добра идея, т.е. да осигурите предоставения ви магазин с нужната стока и услуги.

Повече от всичко на света аз обичам да посочвам за пример на всички домашния бизнес на майка ми.

По онова време тя създаде уникални и неповторими по своята конструкция клетки за птици. За материал използваше изрезки от местен дървопреработвателен цех (естествено безплатно), а също така и материали изхвърляни от морето на брега, около дома й (разбира се също напълно безплатно). Един познат скулптор се съгласи, да й помогне в оформлението на клетките срещу процент от очакваните продажби. По такъв начин себестойността на стоката практически беше нула. В крайна сметка, майка ми продаваше клетките на туристи, посещаващи района и нейният бизнес започна да процъфтява. Но несравним скок в търговията настъпи, когато започнахме да продаваме въпросните птичи клетки чрез електронен магазин в Интернет. При което, клиентите не само желаеха да закупят въпросните кафези, но и посещаваха в крайна сметка и района като туристи.

Този резултат постигнахме чрез разполагане на магазина при провайдер, чийто хостинг ни беше безплатен и чрез използване на инструменти за автоматизиран електронен маркетинг. И щом трафиковият поток нарасна ние с успех започнахме да продаваме и други стоки, в т.ч. и скулптори на нейния партньор.

Дадената схема на работа идеално пасва и на други всевъзможни стоки и услуги, в т.ч. и тези, които вие можете да осигурите на потенциалните клиенти. Затова ви препоръчвам да си отговорите на следните въпроси:

  • какви уникални и неповторими изделия или услуги можете да предложите, използвайки практически нищо не струващи материали?
  • имате ли в запас и идеи, за някакъв красив подарък, който можете да предложите заедно с въпросната стока или услуга?
  • как за сметка на всичко това можете да направите пакети от стоки, които да имат потребителска ценност и сравнително ниска за клиента цена, но без да се повишава и себестойността на стоката?

Другият тип стока, с който може да се търгува в мрежата - това е информацията.

Знаете ли вие нещо, което не знаят множество от хората, но нещо, от което те биха се заинтерисували? Вие можете да оформите вашите знания под формата на електронна книга, блог, въпроси и отговори и да ги продавате с успех. Предимството на търговията с информация се състои в това, че в момента, в който сте създали своя информационен продукт и сте го изложили на своя сайт за вас отпадат всякакви въпроси по възпроизводството и доставката му до клиентите. Ако не сте в състояние да създадете самостоятелно такъв информационен продукт самостоятелно, то вие можете да продавате публикации на други автори, получавайки комисионни или получавайки права за препечатване и продажба.


И запомнете: електронният бизнес, какъвто и да е той, винаги се изгражда на основата на някакви общи интереси. В каква сфера са вашите лични интереси, около които можете да обедините хора в реално време: книги, музика, компютри, автомобили, колекциониране, отглеждане на цветя и т.н?


Схемата на бизнеса в онлайн пространството изглежда така.

  • Вие създавате тематичен сайт, посветен на предмета на вашите интереси.
  • Разполагате на него маса безплатна и ценна за вашите съмишленици информация.
  • След това намирате стоки или услуги, които напълно биха удовлетворили потребностите във връзка с тези интереси и започвате да ги продавате на посетителите на вашия сайт.

Например вие се увличате по определен вид естрадна музика. Вие правите сайт, посветен на дадената тема, разполагате снимки, информация за изпълнителите, графици на турнетата, критика, интервюта, чат, форум и всичко друго, което ви хрумне по темата. След това сключвате договор с компания, търгуваща с компакт-дискове в дадения жанр и ги продавате на посетителите на сайта ви.

По същата схема можете да работите и с всяка друга група интереси.

Няма коментари: