Добре дошли на нашата страница

Ние се развиваме благодарение на мечтите.
Всички велики хора са били мечтатели.
Някои от нас позволяват на мечтите си да умрат, обаче други внимателно култивират своите мечти, защитават ги и ги съхраняват в неблагоприятните времена до тогава, докато неизбежно настъпят ясни и слънчеви дни.
Автор: Byдpo Уилcън
Да бъдем заедно мечтатели!

четвъртък, 14 февруари 2008 г.

Какво да правим, ако някой ни оскърби в Интернет?

През 1552 г. някакъв посредствен и завистлив търговец от Венеция решил да оклевети своя учител, като започнал да разпространява за него всевъзможни слухове и небивалици.
Търговцът се наричал Моченито, а негов преподавател бил Джордано Бруно - по това време професор в университети в Женева, Тулуза, Сорбоната и Оксфорд.
Слуховете достигнали до инквизицията и се наложило да арестуват професора, независимо от несериозността на обвиненията - владеел методики за трениране на паметта, а следователно без съмнение се е познавал с дявола. Несъстоятелно било и последвалото обвинение, а именно, че Бруно пропагандирал идеите на Коперник, чиито книги по онова време официално се използвали от църквата за извършване на редица астрономически изчисления. По-това време обаче, спец службите избягвали реабилитацията, докато осъдения бил все още жив и Джордано Бруно се оказал изправен пред кладата.

В крайна сметка за какво ставаше дума? Ах, да.
И така, вас са ви оскърбили някъде в Интернет. Да кажем в някой форум.

Някаква откачалка е написала за вас куп глупости и сега десетки хора ги четат необезпокоявани от никой.
Вас ви обхваща буря от негодувание...
Да го намеря и да го закопая?! Не в началото да се оправдая! Или не, да поискам от администратора да изтрият този пасквил и да ми се извинят от сайта! Или не, по-скоро познавам човек, който може да направи всичко това, а аз ще му разкажа какво съм препатил!

В действителност, какво да правим при подобна ситуация? Доколко тази мърсотия може да опетни вашата репутация? Как да се неутрализират отрицателните последтвия? Как да се уличи клеветника?

По-долу ще споделим няколко идеи, които може да са ви от полза.

Преди всичко облегнете се удобно на стола. Сложете ръцете зад тила и без да бързате хубавичко се изтегнете, така че ставите да изпукат. Успокоихте ли се? Това вече е половин победа. (да си спомним една от заповедите в училището по Киоку-Син-Кай - "Ти прояви емоции. Ти вече загуби.").

Сега внимателно и спокойно прочетете клеветите. Не е важно какво там е написано. По-важното е да определите, кой го е подготвил - професионалист или дилетант. Това може да се направи лесно, като се използва просто правило. Професионалистът разпространява компромата ПРЕДИ някакво важно събитие, завистливият неудачник - СЛЕД събитието. Освен това, текстът, написан от професионалист предизвиква емоции у читателя, а текстът на дилетанта - отразява само неговите собствени чувства.

Охо, срещу вас се изязяза професионалист!

Това е приятна новина, при това двойно приятна.

  1. Вас ви признават за силен противник с добри шансове за победа. Ефективната информационна кампания днес струва повече, отколкото другите методи за справяне с противника;
  2. От този момент нататък вашият сценарий е еднозначен и прост.

Фактически, от вас се изисква да направите три стъпки:

  1. Да потърсите специалисти по информационни кампании и да им възложите ангажимента;
  2. Да отидете в сауната и да се "измиете" от калта, с която ви се е наложило да се сблъскате;
  3. Да се върнете към всекидневните ви занимания.

Останалото ще извършат специалистите. Това сигурно ще ви струва скъпичко. Формулата не се е изменила от времето на фараоните (спомните си романа на Болеслав Прус): "За гарантиране на отбраната трябва да привлечете два пъти повече ресурси, отколкото неприятеля, за победа в настъпление е нужно петкратно превъзходство".

Уви, друг път няма. Ако в борбата с вас противникът е изразходвал 100 единици във валута, то вашите разходи за отбрана ще надхвърлят 200. Обаче, ако вие сте въвлечен в информационна война, то навярно вие разполагате с такива пари и вероятно те не са и последните.

Информационните операции са аналогични на хирургическите и не си заслужава да се заемате с тяхното избягване, ако това не ви е основна професия.

А ако вие не сте "мастит" бизнесмен, и вашият невидим противник явно не е специалист, а някоя смахната откачалка? Този случай е много по-сложен (възможно е да имате работа с някой психар, а това е дълго и неприятно занимание), но също така напълно разрешим. Единственото, което трябва да разберете до началото на активните действия е от какъв пол е неприятелят. Това обикновено не е сложен проблем.

Какво правим от тук нататък? Ето няколко прости правила.

В никакъв случай не отговаряте на клеветата от свое име. Не встъпвайте в полемика и под чуждо име. Вие сте личност (посредствеността рядко става обект на атака), а това значи, че вашият стил е индивидуален и предвидим. Ако форумът е респектиращ и неутрален, обърнете се към модератора и проблемът просто се премахва. Ако форумът има славата на жълт и скандален, модераторите спят, а собствениците са също клюкари, за такъв форум не съжалявайте и не се притеснявайте. По-добре се запознайте с хакери или се оплачете в някой хакерски форум (без подстрекателства и призиви за противозаконни действия). Юнаците сами ще направят всичко - просто от любов към спорта, запушване на форума с трафик, пускане на вируси от типа троянски кон в електронната коренспонденция и т.н. Само се постарайте да проявите минимална активност в тази ситуация.

Помолете приятели да напуснат форума. Вашият противник страда от възпаление на себелюбието и пренебрежението към него е по-обидно от директно оскърбление.

Ако темата във форума не заглъхне сама, поръчайте на ваш приятел да доведе полемиката до евтина комедия, приемайки легендарна роля от действителността: - на мишле, или на ченге, на велик българин, на Голямото куче и т.т.

Открийте друга аналогична тема с по-яко заглавие и го класирайте в категорията "топ 10" по количеството на съобщенията (можете просто да организирате форум близнак със същото заглавие, но с друго съдържание).

Ако това е ваш собствен форум, то в допълнение към филтъра приложете следния ефективен метод - 10 минутно задържане на публикациите. Психарят не е способен да чака и ако не вижда мигновенно резултата на екрана, той изпитва дискомфорт и подсъзнателно започва да избягва вашия форум. Полезно е също така във вашия форум да въведете раздел, където се прехвърлят просташките съобщения. Даже не ги трийте. За простака е по-оскърбително да го изпратите в този "маймунарник", отколкото да види, че го изтривате. Припомнете също така какво хубаво в последно време се е случило с вас (това непременно ще изнерви завистника) и при всеки подходящ случай го напомняйте отново и отново. Показвали ли са ви по телевизията? Сключвали ли сте голяма сделка? Били ли сте по-някакъв повод в екзотична страна? Чудесто - това са отлични поводи да напомните за себе си още веднаж. Покажете ярки фотографии, публикувайте интервюта и материали от пресата. Това не само ще предизвика раздразнение у противника, но и ще ще го провокира към ответни действия, а следователно ще увеличи шансовете ви да го идентифицирате.

Как да характеризираме нахалника и как се прави това?

Той е достатъчно велик (макар на пръв поглед да е обратното). Главният враг на клеветника е долният му характер. Той е жаден и обича простотии. Често идва с предварително набелязани намерения - да узнае IP-адрес, да разбере, кои са собствениците.

Той е ленив и може да влезе във форума от домашния си компютър. Той е убеден в собствената си безнаказаност и анонимност. Той не е готов да измени дневния си график, а особеностите на режима на работа позволяват да се определят и местоположение и лични навици. Той е нетърпелив. В новите си съобщения използва изрази от предишни такива, което дава възможност да се открият стари негови електронни адреси. Той е себелюбив и лесно се поддава на ласкателства. Няколко писма от мними поклонници и скоро ще имате неговия пощенски адрес и истинското му име. Той се смята за по-умен от другите и даже да прочете тази статия няма да си направи необходимите изводи и пак ще повтаря едни и същи грешки.

А въобще, ако в съобщението присъства клевета и оскърбление по ваш адрес, нищо не пречи да информирате за това компетентните органи.

Между другото, ако обвиненията към вас са за правонарушение или тероризъм - контакта ви с тези органи трябва да бъде задължителен и незабавен. Съобщението, вероятно вече се проверява.

Навярно ви се иска да ме попитате, защо нищо не споменавам за възстановяване на репутацията и неутрализиране на щетите от подобни клеветнически кампании. Това е така, защото вашата репутация няма да пострада в подобни случаи. Интернет притежава едно удивително качество - поводът и същността на оскръблението бързо се забравят, а известността и популярността на обекта на нападките бързо се увеличават. Освен това арсеналът от обвинения обикновено е твърде стандартен и скучен.

Можете даже шегувайки се да поместите на своята страница раздел "10-те най-популярни клюки за мене" и така да лишите от попътен вятър вашите бъдещи обиждачи.

p.s. И още един съвет от мене.

Проверявайте от време на време какви тайни се крият в Интернет зад вашите три имена !!!

Успех !

2 коментара:

Анонимен каза...

От моя опът също мога да споделя, че подходът, за който се говору тук е реалистичен. Убедих се в това.

Анонимен каза...

Темата е много интересна! До сега не бях срещал подобен материал, въпреки, че доста съм търсил. С подобен въпрос съм се обръщал и към юристи, тъй като имах такъв проблем. Благодаря за публикацията, ще си направя съответните изводи за поведението ми в бъдеще.
ХП